Stiskněte "Enter" pro přeskočení obsahu

Sdílejte fotky rychle, jednoduše a v plné kvalitě – použijte sdílená alba

David Hořínek 1

Spoustu lidí kolem mě svoje nafocené fotky s přáteli sdílí přes mnoho různých služeb. Třeba přes e-mail – tam jsme ale omezeni velikostí příloh. Někdo posílá fotky přes Facebook Messenger – ten zase velmi snižuje kvalitu fotografií a v dnešní době je to škoda, když iPhony fotí tak dobře. Co třeba WhatsApp, Viber a další služby? Tam už je to lepší, ale ne každý je využívá. iMessage se dá použít, ale není elegantní řešení při větším počtu fotek. AirDrop je super, ale dá se použít pouze lokálně.

Víte ale, že iOS nabízí skvělou možnost, jak svoje fotografie snadno a rychle sdílet? Fotky jsou v plné kvalitě, přispívat můžou všichni, lze vygenerovat veřejnou stránku na internetu pro všechny a navíc – album můžete v budoucnu rozšiřovat.

Tato funkce se jmenuje sdílená alba. Spoustu lidí o ní neví, ale jedná se o skvělou možnost, jak rychle nasdílet klidně stovky fotek třeba z dovolené.

Pojďme se podívat, jak tuto funkci zapnout a používat. Pro mě je to jedna z nejoblíbenějších funkcí na Macu nebo iPhonu a iPadu.

Zapnutí sdílených alb v nastavení

Nejprve se ujistěte, že máte sdílená alba zapnutá. Předpokladem je přihlášení ke stejnému iCloud účtu na všech zařízeních. Alba můžete využívat na iPhonech, iPadech, iPodu Touch, Macu nebo Apple TV.

V iOS se proklikejte do Nastavení – Fotky. Tam zapněte Sdílená alba. Důležité je poznamenat, že tuto možnost musíte mít zapnutou i v případě, že chcete sdílená alba od ostatních pouze přijímat.

Na Macu zapněte aplikaci fotky, v horní liště klikněte na Fotky – Předvolby. Záložka iCloud a následně zapněte sdílená alba. Pokud jste sdílená alba zapnuli na iOS zařízení, nemělo by být potřeba je zapínat i na Macu.

Vytvořte své sdílené album

Zbytek nemůže být jednodušší! Zapněte Fotky, vpravo nahoru klikněte na vybrat, označte všechny fotky, které chcete přidat do sdíleného alba. Následně vlevo dole stiskněte ikonku sdílení a tlačítko Přidat do sdíleného alba.

Následně označte již existující sdílené album, do kterého chcete fotky přidat nebo spíše v našem případě zvolte vytvořit nové album. Systém vám následně řekne o název alba, komentáře k fotografiím (nemusíte vyplňovat) a o osobu, se kterou chcete album sdílet. Nikoho vyplňovat nemusíte, můžete příjemce vyplnit až později. Pokud někoho ale vyplníte, přijde mu automatická pozvánka aby sdílené album přijal, pak budou fotky staženy do jeho zařízení.

Nyní systém nahraje fotografie na iCloud a vytvoří sdílené album (které nasdílí označeným osobám, pokud jste je přidali). Svoje nové album najdete ve Fotkách v záložce Alba:

Upravujte a sdílejte své sdílené album

Po rozkliknutí alba uvidíte všechny fotografie, které jste do alba přidali. Na sdílených albech je nejlepší to, že můžete kdykoliv kliknout na tlačítko + a přidat další fotografie, které budou ihned nasdíleny ostatním.

Přidat další fotografie můžou i další členové, kteří pozvánku do alba přijali. Sdílená alba jsou tak skvělým řešením pro vzájemné sdílení fotografií z oslav, výletů atd.

Pokud kliknete dole na záložku Lidé, můžete přidat a odstranit pozvané osoby do alba (nebo jim znovu poslat pozvánku, pokud ji z nějakého důvodu poprvé odmítli). Můžete také vypnout možnost přispívat ostatním.

Důležitá možnost je ale veřejná stránka. Pokud ji zapnete, systém vygenerujete odkaz na iCloudu, který si může otevřít kdokoliv na jakémkoliv zařízení. I kdyby to byl Windows počítač nebo Android telefon. Fotky jsou na tomto odkazu elegantně uspořádané a můžou být také staženy. Je to tedy elegantní způsob sdílení fotografií mimo ekosystém Apple. Vypadá pak nějak takto:

Důležité věci, které se vyplatí vědět

  • Každý ve sdíleném albu může mazat pouze jeho nasdílené fotografie
  • Pokud někdo smaže fotku, zmizí i ostatním prakticky okamžitě
  • Pokud chcete fotografii ze sdíleného alba zachovat napořád, musíte si ji uložit do svých fotek
  • Sdílení fotek do sdílených alb probíhá standardně pouze na WiFi pro šetření mobilních dat. Pokud chcete umožnit stahování a sdílení fotek i na datech, musíte tuto možnost zapnout v Nastavení – Fotky – Mobilní data
  • Obecně aktualizace fotek přes iCloud je pozastavena i pokud je zapnutý Režim nízké spotřeby kvůli šetření baterie
  • Každou fotografii můžou všichni komentovat
  • Ve fotkách v sekci Pro vás najdete aktualizace alb (pokud někdo přidá komentář nebo novou fotografii)
  • Sdílené album můžete vytvořit alternativně také ve Fotkách v sekci Alba -> klikněte na znaménko plus a zvolte Nové sdílené album
  • Jako majitel sdíleného alba můžete vymazat každého přispěvatele, fotografii nebo komentář
  • Kromě fotografií můžete sdílet samozřejmě i videa
  • Sdílená alba nezabírají váš limit iCloudu
  • Tvrdý limit je 5000 položek ve sdíleném albu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..